1397/10/17|
گزارش

گزارش رویداد تماشا و بررسی «تئاتر باغ خونی»

پنجمین شب اجرای نمایش «باغ خونی» با حضور اعضای پاتوق فرهنگ

به گزارش روابط عمومی پاتوق فرهنگ، این نمایش که به قلم محمد نقایی و با کارگردانی امیر بشیری اجرا شد روایتگر بخشی از «قیام مسجد گوهرشاد» در سال ۱۳۱۴ است.

قیام گوهرشاد

در تیر ماه ۱۳۱۴ و در زمان حکومت پهلوی اول، تجمع مردم مشهد در مسجد گوهرشاد در اعتراض به قانون تغییر لباس توسط نیروهای دولتی سرکوب شد. علت اصلی این تحصن اعتراض به اجباری شدن کلاه شاپو و سیاست‌های تغییر لباس، و حصر آیت الله سید حسین قمی بود. در این تجمع شیخ محمدتقی بهلول سخنرانی کرد. در همین زمان، بین مردم و نیروهای دولتی درگیری رخ داد و این تحصن به شدت سرکوب شد. در عرض چند ساعت، کشتار بی‌رحمانه و عظیمی صورت گرفت. داخل و بیرون مسجد از اجساد کشته‌شدگان و زخمی‌ها پر شد و قبل از دمیدن سپیده روز یکشنبه ۲۲ تیر ۱۳۱۴ش بیش از ۱۶۰۰ نفر کشته و زخمی شدند. آسیب‌هایی به مسجد وارد گردید و حرمت حرم رضوی نیز شکست.

نمایش «باغ خونی» نیز هنرمندانه و در دل یک ماجرای عاشقانه، بخش کوچکی از این فاجعه تاریخی را روایت می کند.

این نمایش هفته گذشته در سالن اصلی تئاتر شهر و با بازی بازیگران مطرحی چون محمد الهی، کامران تفتی و پرویز فلاحی پور به روی صحنه رفت.

به روال همیشگی برنامه های پاتوق، پس از تماشای نمایش، جلسه بررسی و نقد با حضور امیر بشیری، کارگردان جوان این اثر، برگزار شد. در ابتدا بشیری از انگیزه ها و زمینه های ساخت اثر گفت و خاطرنشان کرد: طرح نمایش برای یکسال و نیم گذشته است و علی رغم اینکه موضوع این نمایش کاملا مرتبط با تاریخ و پیشینه شهر مشهد است اما در مشهد هیچ حمایتی از آن نشد و نهایتا با حمایت و همراهی انجمن هنرهای نمایشی ایران، موفق به تولید آن شدیم.

در ادامه، حضار درباره نقاط قوت و ضعف نمایش به گفت و گو با کارگردان پرداختند. اصل پرداختن به موضوع قیام گوهرشاد، بازی بسیار قوی هنرمندان، دیالوگهای ظریف و ناظر به فرهنگ و تاریخ مشهد، طراحی ساده و رسای صحنه از نقاط قوت مطرح شده در نظرات مخاطبین بود. در کنار این نقاط قوت، شخصیت پردازی و موسیقی از مواردی بود که از نظر مخاطبین نیاز به کار بیشتری داشت.