1401/11/24|
نقد و بررسی

نقد و بررسی فیلم سینمایی کاپیتان

محمدحمزه‌ای در دومین تجربه سینمایی‌اش به سراغ ساخت فیلمی اجتماعی رفته است و بعد از ساخت فیلم آذر که آن هم فضایی اجتماعی داشت نشان داد به روایت داستان‌های زندگی آدم‌های جامعه علاقه دارد و فیلم کاپیتان را روانه جشنواره فیلم فجر ۱۴۰۱ کرده است.

فیلمنامه «کاپیتان» را امیرمحمد عبدی به نگارش درآورده و در خلاصه داستان آن آمده است: «به من میگن عیسی، هرکاری بخوام می‌کنم.» همزمان با اکران، این خلاصه داستان هم تکمیل می‌شود.

این فیلم پاسداشت مقام پرستار و ادای دینی به کودکان سرطانی است که نگارش فیلمنامه آن نزدیک به شش ماه طول کشید و بعد از دو ماه پیش تولید، طی ۶۴ روز فیلم‌برداری آن تمام شد و با تدوین همزمان فیلم  به چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر رسید.

در این ویدیو به نقد و بررسی این فیلم پرداختیم.

بازیگران و عوامل فیلم کاپیتان

پانته‌آ پناهی‌ها، پژمان بازغی، امیرحسین بیات، بهار نوحیان، ارغوان شعبانی، شایان دارمی پور، پرهام غلاملو و… بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند.

کارگردان: محمد حمزه‌ای، نویسنده: امیر محمد عبدی، مدیر فیلمبرداری: امین جعفری، تدوین: امید میرزایی، موسیقی: حبیب خزایی فر، مدیر تولید: امیر یمینی، صدابردار: داریوش صادق پور، طراح گریم: مهرداد میر کیانی، طراحی و ترکیب صدا: حسین مشعلی و امید محمدی پور، طراح صحنه: حامد اصلانی، طراح لباس: ملودی اسماعیلی، دستیار اول کارگردان: محمد عزیزی، برنامه ریز: امیر رونقی، عکس: محمدمهدی دلخواسته، تهیه کننده: سید صابر امامی.

یادداشت محمد حمزه‌ای کارگردان فیلم

در تمام طول جاده کاپیتان با همه سختی‌های مسیر، راه‌توشه‌ای نبود جز لبخند معصومانه و رفتار مسئولانه این کودکان دوست‌داشتنی؛ تا در دل تمامی اضطراب‌های کودکانه و دل‌شوره‌های پدرانه، آنچه سر بر می‌آورد، جز امید و ازخودگذشتگی نباشد. راه‌ها طی شد و روزها دی، تا عشق کاپیتانی جای خود را به شوق ایثار ببخشد.

صحبت‌های عوامل فیلم در نشست خبری جشنواره چهل و یکم فجر

سید صابر امامی | تهیه کننده کاپیتان:

  •  سرمایه‌گذار این اثر بنیاد سینمایی فارابی است. ما فیلمی درباره بیماری و سرطان ساخته‌ایم و پیشنهادم این است که صرفا به موضوع فیلم در این نشست بپردازیم.
  • فیلم «کاپیتان» حاصل تلاش شبانه‌روزی بچه‌های جلو و پشت دوربین است که با تمام وجود برای تک‌تک صحنه‌ها وقت گذاشتند. این فیلم سراسر درباره امید و زندگی است. قصه «کاپیتان» از دل بیماری سرطان بیرون آمده است. ما در فیلم سعی کردیم زحمات پرستاران و کادر پزشکی را نشان دهیم و همچنین به مقام پدر در خانواده تاکید کردیم.

محمد حمزه‌ای | کارگردان:

  • من دوست دارم در حوزه‌های متفاوت ژانرهای متنوع را تجربه کنم. در این چند ماه، سعی کردم به قصه‌هایی فکر کنم که مربوط به آدم‌هاست و شرایط اجتماعی را به تصویر می‌کشد‌، تا اینکه با بنیاد سینمایی فارابی همکاری را آغاز و تصمیم گرفتیم که این موضوع را کار کنیم.
  • همیشه معتقد هستم که فیلمنامه اساس فیلم است و متن می‌تواند لوکیشن و جزییات را تعیین کند. برای پیدا کردن بازیگرهای کودک، از کوچه و خیابان‌ها شروع کردیم و حتی زمین‌های فوتبال را گشتیم. تااینکه به ذهنم رسید تا کودکی که در فیلم «ملاقات خصوصی» بازی کرده است را پیدا کنیم. در نهایت برای نقش اصلی امیرحسین بیات را پیدا کردیم و تولید را شروع کردیم.
  • من نگاه رئالیستی به این موضوع و فیلم نداشتم، اگر نگاه صرفا واقعی داشتیم محال بود بچه ها بتوانند با بیماری سرطان اینچنین جست و خیز کنند.
  • برای نقش کرامت، به پژمان بازغی پیشنهاد دادیم و ایشان هم مانند هر بازیگری، فیلمنامه را خواندند و سپس ایفای این نقش را قبول کردند.
  • ما با نویسنده در مرحله پیش‌تولید مدام با هم گپ می‌زدیم و برای هر نقش بسیار تامل می‌کردیم و بزرگترین سختی کار برای ما این بود که این کودکان بازیگر را بتوانیم جلوی دوربین ببریم.
  • عیسی کاراکتر و موقعیت اجتماعی دارد که مادر بالای سرش نبوده و پدرش مدام سرکار است و او کمی خودساخته است و این خودساختی در لحن و شخصیت فیلمش دیده می شود.

امیرمحمد عبدی | نویسنده:

  • آقای حمزه ای یک فیلمنامه فرستادند که من بازنویسی کنم؛ من فیلمنامه را خواندم و قرار شد بازنویسی کنم، چون معتقد به بازنویسی نیستم و صحبت کردم که با اعمال تغییراتی داستان «کاپیتان» شکل بگیرد.
  • موقع نگارش فیلمنامه «کاپیتان» صرفا به باورپذیری آن فکر نمی‌کردم. من در زندگی‌ام فرصت تحصیلات نداشتم و هر آن چیزی که روی کاغذ میاورم از تجربه زیسته و بانک عاطفی است.